Yeni Bir Harita, Yeni Yollar

Bazen herkesin aklından geçer;

“Yepyeni bir sayfa açayım, şunları şunları arkamda bırakayım, şunları değiştireyim, bunları da ekliyim, öyle devam edeyim.” diye. Hayat aslında açıyor o sayfayı her aralık sonu. Sene en başından başlıyor, sana bakıp “E hadi al bakalım sana yeni sayfa. Doldur gitsin.” diyor. Ben de bu sene ona kulak veriyorum ve 2019’a geçerken yanıma alacaklarımı ve arkamda bırakacaklarımı yazıyorum.

☃️ Çok Anla; Duymak kulakların kendi kendine bile yapabildiği bir şey. Dinlemek asıl konu. Sen de, bu sene sadece duymakla kalmayıp dinle, sonra da anla. İletişim dediğimiz şey insanların birbirlerini anlamasından geçiyor çünkü. Çok dinle, çok anla.

☃️ Elinin Uzandığı Her Yere Sen De Uzan: Bak her an her şey değişebiliyor, ters/ düz olabiliyor. Hayat rolleri tekrar dağıtıyor. Bilmiyorsun yarın nasıl bir sabaha uyanacaksın, bugünden farkı ne olacak, -çünkü her gün bir öncekinden farklıdır.- elinin uzandığı her yere sen de uzan. Yardım et, destek ol, asıl mutluluk bunlardan geçiyor çünkü.

☃️ Beklentiye Girme: Herkesin kendi özel hayatı var, sosyal hayatının yanında. Herkes kendi içinde bir özerklik. Olursa, olur. Ne güzel işte sevin bak. Ama olmazsa da üzülme. Olmak zorunda değil çünkü, beklentiye girme. Olmasını istediğin bir şey varsa sen yap, sadece kendinden bekle.

☃️ Sürekli Duraksama: Kendini sürekli kontrol etme. Bazen koşmak gerekir bazen durmak. Sürekli ikisinden birini yaparsan ya takılır düşersin, ya da olduğun yerde kalırsın.

☃️ Karşılıksız Yap: Birine bir şekilde bir yararın dokunursa, ne güzel. Çok şanslı birisin demektir. Ama unutma ki her iyiliğe bir karşılık gelmek zorunda değil, hatta bazen gelir de kötülük olarak gelir. İşte böyle olduğunda üzülmemek için karşılık beklemeden yap.

☃️ Her Şey Geçici, Unutma: Aklında tut bak bunu. Şu an içinde bulunduğun durum -iyi veya kötü fark etmez- geçici. Kendini camdan fanuslara hapsetme, görünmeyen duvarlar da örme etrafına. Deniz bazen düz olur, bazen dalgalı ama ikisi de sonsuza dek sürmez. Dalga gelir, kıyıya vurur, sakinler.

☃️ Hep Öğren: Daha önce hiç karşılaşmadığın durumlarla karşı karşıya kalıcaksın. Hepsinden sana kalan bir ders

olucak. Öğrenmenin gerçekten sonu yok. Kendinden başlayarak her şeye sanki ilk kez görüyormuş gibi bak. Sonra başkalarının gözüyle de kendine bak; ölç, biç, tart. İnsan insandan öğrenir. İnsan insanla öğrenir. Hep öğren.

☃️ Kararlarını Kendin Ver: Her ne olursa olsun, sana ait olsun; başkalarının adımlarıyla yürümeye çalışma. Bak fikir alma demiyorum. Sor, dinle ama günün sonunda ne yapacağına sen karar ver. Sonrasında sonucuyla karşı karşıya sadece sen kalıcaksın.

☃️ Arkasında Dur: Hatalar yapabilirsin, yanlış seçenekleri de seçebilirsin bazen; yapmaman gerekeni yapabilir, söylememen gerekeni de söyleyebilirsin. Çünkü bazen öyle olur. Herkes sürekli olarak yürüyor aslında, sürekli yoldayız. Bazen yanlış tarafa dönebilirsin ya da doğru sandığın yanlış çıkabilir. Ama sen hep arkasında dur. Gerçek anlamda hep arkasında dur. Sen kabul edip seversen, adlarını hata yerine daha başka bir şey bile koyabiliriz.

☃️ Bazen Kulaklarını Kapa: Kendini kimseye sevdirmek veya beğendirmek zorunda değilsin. Senin sevmen yeterli. İnsanlar konuşuyorlar, hep de konuşacaklar. Susturmaya çalışmak yerine bazen kulaklarını kapatabilirsin. Başkalarının terazilerinde kendini ölçme, kıyaslama da. Bunun bir hikaye olduğunu düşünürsek senaristi de, baş kahramanı da sensin. Bırak onlarınki anlatılıp dursun, seninki aynısı değil; çünkü kimseninki aynısı değildir.

Yeni yıla girerken 2018’deki Selin, 2019’daki halinin kulağına bunları fısıldıyor. Bunlar benim kendime yeni yıl hediyelerim, kendime çizdiğim yol haritam. Size de yeni haritalarınızda güzel yollar, sayfalarınızda mutluluk dolu hikayeler diliyorum.

Mutlu Yıllar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *